Lecithin

Hej Helena

Hvad er Lecithin, er tit stødt på det, men kan ikke helt finde ud af, hvad det er godt for, vil du godt forklare det så det er til at forstå.

Hilsen Karsten

 

Hej Karsten

Lecithin er fedtsyrer i form af fosfolipider og indgår i alle levende cellemembraner. Lecithin har indflydelse på mange processer i kroppen og påvirker bl.a. vores nerveceller, hukommelse, indlæring, generel hjernefunktion, kolesterol og åreforkalkning.

Når vi skal lave en bevægelse, sender hjernen impulser ud til vores muskler og fortæller hvad musklen skal gøre. Den impulsbesked indeholder acetylcholin der består af cholin fra lecithin,

det er en neurotransmitter, uden den kan der ikke gives besked fra hjerne til muskel.

Idrætsudøvere har især brug for at få tilført lecithin som ekstra tilskud da cholinmangel kan føre til nedsat præstation.

Acetylcholin er også meget vigtig i forbindelse med vores hukommelse, mangler der acetylcholin, kan det påvirke korttidshukommelsen og man kan også få problemer med at få husket nyerhvervet viden. Så både læring og langtidshukommelsen påvirkes ved for lavt indhold af acetylcholin og cholin. Når kroppen kommer i underskud af cholin, hvilket betyder den ikke kan producere acetylcholin, bliver den nødt til at ty til reserverne der findes i hjerne og nervecellernes membraner. Her er der ca. 10% cholin og de reserver bliver hurtigt opbrugt, hvis der ikke tilføres ny cholin til kroppen. Hvis reserverne tømmes helt, dør cellerne, hvilket har stor betydning for både hukommelse og indlæring.

Fosfolipiderne i lecithin muliggør optagelsen af fedtsyrer i tarmen og sørger for transport af fedtstoffer rundt i organismen samt udvekslingen af fedtstoffer mellem cellerne og deres omgivelser. De er også en medvirkende faktor i forbrændingen af fedtstoffer i cellerne.

Lecithin er med til at nedsætte kolesteroltallet, det sænker blodets indhold af totalkolesterol, samtidig med at det hæver indholdet af HDL-kolesterol (det gode) og sænker LDL-kolesterol (det dårlige), dette er i egenskab af, at lecithin hører til de emulgerende fedtstoffer.

Lecithin har også en stor betydning for lever og galdeblære. Her er fosfolipiderne med til at holde kolesterol flydende i galden, og det er netop størknet kolesterol i galden der er forløber for mange sundhedsproblemer i galdeblæren. Fosfolipiderne har også stor betydning for afgiftningen af leveren.

Lecithin kan også betragtes som et slags rensemiddel. Hvis afløbet er stoppet, så skal røret renses for at der kan komme gennemløb. Er der fyldt op med de forkerte fedtstoffer og kolesterol i kroppen skal der renses ud, og her kommer lecithin ind og klarer ”rensningen”.

Til gengæld kan det være svært at få tilført tilstrækkeligt med lecithin til kroppen, årsagen til dette er, at de fødevarer vi i dag kan få er kemisk behandlede og bearbejdede så der ikke er så meget af det sunde tilbage.

Gode lecithinkilder er okselever, æggeblommer, indmad, spinat, blomkål, kartofler, nødder og hvedekim, sojabønner, solsikker. Lecithin kan også købes som kosttilskud.

Brevkassen giver råd om alternativ behandling, men må ikke betragtes som erstatning for lægebesøg.

Kærlig hilsen fra Helena